compliance framework inrichten

Trust Alliance Compliance Solutions

Alle risk en compliance oplossingen onder één dak

Compliance Framework Inrichten

Het belang van een Compliance Framework 

Het belang van een compliance framework wordt voor veel bedrijven in Nederland steeds duidelijker. Mede door nieuwe Europese wetgeving zoals de AMLD5 en 6 is het naleven van wet en regelgeving hoger op de agenda komen te staan. De grootste schikking uit de Nederlandse geschiedenis van 775 miljoen tussen het OM en de ING  is hiervan het meest actuele bewijs. 

Het hoofddoel van compliance is het waarborgen van de continuïteit van het bedrijf. Overtreden van (lokale) wetgeving kan immers leiden tot torenhoge boetes of schikkingen, en kan betekenen dat organisaties werkend onder een vergunning onder nog strenger toezicht komen te staan. Om nog maar te zwijgen over de reputatieschade. Het screenen van uw relaties kan hierin oplossingen bieden.

Toch is compliance niet alleen het voldoen aan wet- en regelgeving. In grote lijnen maakt het inzichtelijk welke procedures moeten worden opgestart. Een goed ingericht compliance framework heeft een positief effect op bedrijfsprocessen, incidenten bestrijding, interne communicatie en risicomanagement. 


Een Compliance Framework inrichten

Ieder groot bedrijf doet op zijn minst al iets aan compliance. Het struikelblok bevind zich in het vertalen van deze activiteiten naar uniform beleid dat voldoet aan alle gestelde richtlijnen waar een partij aan moet voldoen. Een compliance framework zorgt ervoor dat deze processen methodologisch kunnen worden afgewerkt, zodat het efficiënt en goed gebeurt. Dit frame kan vervolgens worden gebruikt als standaard. Zo kan het proces worden beoordeeld wanneer toezichthouders, directie of zakenpartners hiernaar vragen. 

Vaak wordt een framework gebouwd aan de hand van een voorbeeld. Hieruit wordt gefilterd wat nog nodig is, en wat al plaatsvind binnen de huidige bedrijfsvoering. Deze analyse laat zien waar de kansen liggen zodat dit kan worden verbetert. De meeste grote bedrijven gebruiken meerdere frameworks tegelijk, zodat ze inzicht hebben in de voortgang op verschillende compliance fronten.


Hebt u ondersteuning nodig bij het inrichten van uw compliance framework?


10+
Jaar ervaring in de markt
150+

Tevreden relaties

1.000.000+
Uitgebreide checks uitgevoerd