Sancties Screening Voetbalclubs

Voldoen aan wet- en regelgeving

Sanctie Screening Voetbalclubs

Voetbal en witwassen worden steeds vaker aan elkaar gelinkt. De sport is om meerdere redenen kwetsbaar voor (financiële) criminaliteit.
De Europese voetbalmarkt omvat ongeveer 30 miljard euro, waarbij 80% van alle inkomsten wordt verdiend in de top 5 competities: Engeland, Frankrijk, Spanje, Italië en Duitsland. De toenemende stijging in omzet en transferwaarden heeft de interesse gewekt van private investeerders.
Zo is de helft van de Europese topclubs nu in private handen. Ook in Nederland is dit het geval.


Eredvisie

De afgelopen jaren zijn verschillende eigenaren van Eredivisie clubs in opspraak geraakt. Het meest recent is de situatie rondom de overname van ADO Den Haag door de Chinese investeerder United Vansen en de eigenaar Wang Hui. Tot drie keer toe verstreek de betalingstermijn, waarna het contact vooral via advocaten liep. ADO raakte in de financiële problemen en degradeerde in het seizoen 2020/2021 uiteindelijk uit de Eredivisie.

Het United Vansen van Wang Hui bleek niet de UBO (Ultimate Beneficial Owner) van ADO, maar een andere partij had het voor het zeggen. Lang bleef onduidelijk welke partij dit was, en welke personen hierbij betrokken waren.  


Risico’s

Over het algemeen zijn er drie verschillende soorten witwasrisico’s die clubs lopen:
 

  • Investeringen in Clubs
    Hierbij wordt zwart geld gebruikt bij een sponsordeal, of als middel om spelers te kopen. In een later stadium onttrekt de investeerder dit zwarte geld uit de club, waarna het geld is witgewassen. Vooral clubs in financiële problemen zijn een makkelijke prooi voor dit soort financieringen. 

  • Aan- en Verkoop en beloning van spelers

Omdat de waardes van spelers objectief moeilijk te bepalen zijn, kan de prijs kunstmatig worden opgevoerd. Dit maakt het mogelijk om aanzienlijke bedragen wit te wassen. Het ondoorzichtige karakter van deze geldstromen maakt het mogelijk om vergoedingen onder de tafel uit te betalen. 

  • Matchfixing en illegaal gokken
    Spelers en scheidsrechters kunnen benaderd worden door georganiseerde misdaad om voor een geldelijke vergoeding de uitslag van een wedstrijd valselijk te beïnvloeden. Matchfixing (wedstrijdvervalsing) gaat vaak hand in hand met illegaal kansspelen op uitslagen van wedstrijden met name door Aziatische goksyndicaten. De combinatie van matchfixing en illegaal gokken levert wereldwijd een omzet op van naar schatting 400 mld.


Compliance

Ondanks dat er (nog) geen wettelijke verplichting bestaat voor clubs om haar sponsoren en relaties te screenen, blijkt uit het voorbeeld van United Vansen en ADO Den Haag dat het in kaart brengen van risico’s essentieel is voor de gezondheid van de club. Trust Alliance Compliance Solutions is partner van Refinitiv (World-Check), waarmee risk en compliance-risico’s op de meest efficiënte wijze geïnventariseerd en geprocessed worden. Refinitiv Due Diligence biedt uitgebreid inzicht in potentieel risico en wordt gebruikt door toonaangevende organisaties wereldwijd waaronder overheden. Onze rapporten helpen iedere organisatie om weloverwogen risicobeslissingen snel en kosten efficiënt te maken.


Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? 


10+
Jaar ervaring in de markt
150+

Tevreden relaties

1.000.000+
Uitgebreide checks uitgevoerd