identiteitsfraude

Identiteitsfraude

Validatie en authenticatie

Identiteitsfraude

Ben jij wie je zegt dat je bent? Om gevoelige informatie te beschermen moet ieder bedrijf deze vraag stellen aan haar klanten om te waken voor identiteitsfraude. Tot op heden blijken te veel bedrijven niet in staat om deze vraag van een goed antwoord te voorzien. 


1.    Volgens een nieuw rapport door GIACT kende de Verenigde Staten in 2020 een schade van meer dan 700 miljard dollar aan identiteitsdiefstal. 
2.    COVID-19 heeft gezorgd voor een gedragsverandering onder consumenten, waardoor een recordhoeveelheid online accounts zijn aangemaakt. Georganiseerde misdaad en amateur fraudeurs hebben identiteitsdiefstal aanvallen gelanceerd om hier gebruik van te maken
3.    Om financiële misdaad effectiever te bestrijden moeten bedrijven en financiële instellingen sterkere validatie en authenticatie invoeren, en klanten informeren over de risico’s. 


“Ben jij wie jij zegt dat je bent?” De vraag die bedrijven hun klanten moeten stellen komt op een moment dat twee grote trends de kop opsteken.
Enerzijds bestaat er een toenemende hoeveelheid persoonsgegevens die worden aangeboden op het dark web, welke verkocht worden in pakketten. Dit geeft fraudeurs inzicht in grote hoeveelheden data zoals naam, geboortedatum, BSN en adres. Gecombineerd met social media hebben fraudeurs de mogelijkheid om deze data te linken met foto’s, contactgegevens en zelfs de locatie en gewoontes van het slachtoffer. 


Anderzijds wordt identiteitsfraude gebruikt door de georganiseerde misdaad, die het hebben voorzien op bedrijven en consumenten. Ondertussen hebben amateur fraudeurs -sommigen zonder werk, anderen verveeld in lockdown- ook een manier gevonden om hierop in te spelen. 

Beide groepen zagen kansen in de mix van angst en gedragsverandering die COVID-19 bracht, tezamen met nieuwe manieren van online bankieren en betalingen. 


Lees hier het GAITE raport


Identiteitsfraude ervaringen

Een van de meest verbijsterende details in het rapport betreft de hoeveelheid slachtoffers die prooi zijn gevallen aan identiteitsfraude. 

Volgens het rapport heeft bijna de helft (47 procent) van de Amerikaanse consumenten identiteitsfraude ervaren in de afgelopen twee jaar (2019-2020). Het gros van de meldingen vindt plaats wanneer een aanmelding voor een bepaald product of bepaalde dienst zonder toestemming van het slachtoffer, of door iemand die zich voordoet als het slachtoffer.

Meer dan een-derde (38 procent) van de Amerikaanse consumenten zijn slachtoffer geworden van accountovername (ATO fraude), waarbij ongeautoriseerde toegang is verschaft tot een account van het slachtoffer.Klant ontevredenheid

Indien identiteitsfraude niet wordt aangepakt zijn zware verliezen, klant ontevredenheid en reputatieschade vrijwel zeker. Na een fraudegeval vond het rapport bijvoorbeeld serieuze klant ontevredenheid over de afwikkeling van het proces.

Onder de ontevredenen gaf meer dan de helft (56 procent) aan het onwaarschijnlijk te vinden ooit nog zaken te doen met de betreffende partij in de toekomst. 


Maatregelen treffen

Bedrijven en financiële instellingen spelen een cruciale rol in fraude preventie, beginnende bij sterkere validatie en authenticatie tot het goed informeren van hun klanten over de spelende belangen. 

Om fraude te bestrijden moet het klant authenticatie proces op ieder punt in de customer lifecycle worden toegepast. Met de blootstelling van grote hoeveelheden data op het dark web zullen deze authenticatie manieren moeten verbeteren en diversifiëren. 


10+
Jaar ervaring in de markt
150+

Tevreden relaties

1.000.000+
Uitgebreide checks uitgevoerd