financiele misdaad in sport

Financiële Misdaad in Sport

Matchfixing en witwassen op individu niveau

Financiële Misdaad in Sport


Een onlangs verschenen rapport van Europol geeft de connecties weer tussen de georganiseerde misdaad en corruptie op nationaal niveau.
Corruptie, met name match-fixing, wordt regelmatig gebruikt voor criminaliteit als witwassen. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Refinitiv, en duikt in de financiële misdaad rondom sportweddenschappen. 


1.    De mondiale sport gokmarkt wordt geschat op 2 triljard dollar per jaar. Criminelen richten zich op veel sporten, maar de populairste is voetbal. 

2.    Corruptie in sport faciliteert financiële misdaad, waaronder witwassen, op internationale schaal. Screening en Enhanced Due Diligence kunnen helpen om bedrijven te laten terugvechten. Refinitiv’s EDD rapporten bieden achtergrond informatie over iedere derde partij, waar ook ter wereld.

3.    De samenwerking tussen de publieke en private sector is belangrijk om een brede reactie te geven op financiële misdaad in sport. Met een wereldwijde omvang van 2 triljard dollar per jaar is de sport gokmarkt belangrijk om te monitoren. Waar criminelen geen controle hebben over een club, werken ze vaak samen met spelers die van club naar club gaan om match fixing te faciliteren.
Niet alleen in voetbal, maar ook in tennis is match fixing groeiende. 

Criminele organisaties gebruiken gecontroleerde aanbieders van sportweddenschappen om met valse identiteiten geld in te zetten op “fixed” matches. 


Screening en Due Diligence

Bedrijven geven jaarlijks grote hoeveelheden geld uit om corruptie te bestrijden, waaronder witwassen, maar de omvang van de uitdaging waar zij voor staan is ontmoedigend. 

Uit de Refinitiv survey 2020 is gebleken dat 43% van de ondervraagden geen onderzoek doen naar derde partijen. Daarnaast gaf 37% aan te vrezen dat een gebrek aan data een probleem is in het identificeren en classificeren van risico’s in hun supply chain. 

Deze statistiek is zorgelijk, en toont de noodzaak voor betrouwbare data om terug te vechten. Screening en Enhanced Due Diligence blijven twee van de meest effectieve manieren om potentieel risico te mitigeren. 


Benieuwd hoe World-Check of Enhanced Due Diligence uw bedrijf kan helpen? 10+
Jaar ervaring in de markt
150+

Tevreden relaties

1.000.000+
Uitgebreide checks uitgevoerd