Compliance in de Sportwereld
Sport en witwassen worden steeds vaker aan elkaar gelinkt. Om meerdere redenen is het voor criminelen interessant om hun mogelijkheden in deze branche te verkennen. Zo omvat alleen al de Europese voetbalmarkt ongeveer 30 miljard euro. De toenemende stijging in omzet in sportwedstrijden, mede veroorzaakt door oplopende TV-gelden, heeft de interesse gewekt van private investeerders.
Op dit moment is de helft van de Europese topvoetbalclubs in private handen. Ook in Nederland is dit het geval.
Van amateur tot professioneel
In Nederland bestaan veel aanwijzingen dat criminele inmenging zich van amateur- tot professionele clubs manifesteert. In Brabant en Zeeland hebben criminelen hun oog laten vallen op amateurclubs, zodat zij jongeren kunnen ronselen om duistere karweitjes voor hen te doen. Ook krijgen zij hiermee maatschappelijk aanzien, en biedt het hen extra witwas mogelijkheden. Het risico dat dit oplevert heeft de Rabobank doen besluiten geen voetbalclubs meer als klant aan te nemen.
Op professioneel niveau zien we andere toepassingen (financiële) van criminaliteit. Hierbij onderscheiden we drie voornaamste risico's:
- Investeringen in Clubs
Hierbij wordt zwart geld gebruikt bij een sponsordeal, of als middel om het transferbeleid te versterken. In een later stadium
onttrekt de investeerder dit zwarte geld uit de club, waardoor het geld wordt witgewassen. Vooral clubs die kampen met
financiële problemen zijn een makkelijke prooi voor dit soort financieringen. - Aan- en Verkoop en beloning van spelers
Omdat de waarde van een speler objectief moeilijk te bepalen is, kan de prijs kunstmatig worden opgevoerd. Dit maakt het mogelijk
om aanzienlijke bedragen wit te wassen. Het ondoorzichtige karakter van deze geldstromen maakt het
gemakkelijk om vergoedingen onder de tafel uit te betalen.
- Matchfixing en illegaal gokken
Spelers en scheidsrechters kunnen benaderd worden door de georganiseerde misdaad om voor een geldelijke vergoeding de uitslag van een wedstrijd valselijk te beïnvloeden. Matchfixing (wedstrijdvervalsing) gaat vaak hand in hand met illegaal kansspelen op uitslagen van wedstrijden met name door Aziatische goksyndicaten. De combinatie van matchfixing en illegaal gokken levert wereldwijd een omzet op van naar schatting 400 mld.
Compliance
Ondanks dat er (nog) geen wettelijke verplichting bestaat voor clubs om haar sponsoren en relaties te screenen, blijkt dat het in kaart brengen van risico’s essentieel is voor de gezondheid van de club. Trust Alliance Compliance Solutions is partner van Refinitiv (World-Check), waarmee risk en compliance-risico’s op de meest efficiënte wijze geïnventariseerd en geprocessed worden. Refinitiv Due Diligence biedt uitgebreid inzicht in potentieel risico en wordt gebruikt door toonaangevende organisaties wereldwijd waaronder overheden. Onze rapporten helpen iedere organisatie om weloverwogen risicobeslissingen snel en kosten efficiënt te maken.
Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?